Recepty

Máte doma jablká a neviete čo s nimi? Vyskúšajte tieto dva obľúbené recepty s použitím ešte obľúbenejšieho jablka Belmac

Jablková štrudľa z lístkového cesta

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 kg jabĺk Belmac
  • 3 PL masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • 100 g hrozienok
  • 100 g vlašských orechov
  • 4 PL strúhanky
  • mletá škorica
  • 1 vajíčko na potieranie
  • hladká múka na podsypanie

POSTUP

Jablko Belmac očistite a pokrájajte na malé kúsky. Strúhanku opražte na masle. Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Posypte ho opraženou strúhanou, naukladajte pokrájané jablká, posypte práškovým cukrom, vanilínovým cukrom, hrozienkami, mletými alebo nasekanými orechmi a mletou škoricou. Kraje cesta preložte cez plnku a cesto zviňte. Štrúdľu preložte na plech opláchnutý studenou vodou, potrite rozšľahaným vajíčkom, popichajte vidličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

jablko belmac strudla

 Jablková nepečená torta

    • 1 kg očistené jablká Belmac
    • 1 balíček škoricový cukor
    • 1 PL kryštálový cukor
    • 2 balíčky zlatý klas
    • 250 ml studená voda
    • okrúhle piškóty
  • tmavá čokoládová poleva

POSTUP

Jablká nastrúhame nahrubo, pridáme škoricový a kryštálový cukor. V prípade, že použijeme kyslejšie jablká, dáme 2 lyžice kryštálového cukru. Jablká Belmac premiešame, podlejeme trochou vody a varíme tak, aby vzniklo pyré. Zlatý klas rozmiešame vo vode a vlejeme do jablkového pyré. Varíme do zhustnutia. Na dno tortovej formy naukladáme piškóty, ktoré zalejeme vrstvou pripraveného pudingu. Zarovnáme a opakujeme vrstvenie. Navrstvenú tortu po vychladnutí vložíme na hodinu do chladničky. Vrch dozdobíme čokoládovou polevou.