Belmac

Vedeli ste, že jablká Belmac takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody (až 84 %), málo sacharidov, a v šupke je nepatrné množstvo vody? Mimoriadne bohaté sú nielen na vitamíny, ale aj stopové prvky. Majú vysoký obsah draslíka, obsahujú až 30 % vlákniny.

Čo dokáže jablko Belmac 

Zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Jablká regenerujú a očisťujú organizmus a znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Účinné sú pri bolestiach hlavy a závratoch, pomáhajú pri hnačke a zápche (proti hnačke sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, čo povzbudzuje činnosť čriev). Jablká Belmac sú osvedčeným prostriedkom aj pri ťažkostiach s kĺbmi.

Jablko každý deň

Podľa istého výskumu amerických vedcov, stačí, aby ste zjedli jedno jablko denne, a väčšina chorôb, vrátane rakovinových, má menšiu šancu ohroziť vás. Jablká totiž obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré ničia škodlivé látky, spôsobujúce poškodenie buniek.

Podľa farby spoznáš jablko Belmac

Pomoc pri nachladnutí, kašli, chrípke. Rýchlejšie liečenie rán či popálenín. To sú neoceniteľné služby vitamínu C. Obsah tohto vitamínu však závisí od druhu, zrelosti a kvality skladovania. Jedno stredne veľké jablko má toľko vitamínu C, ako napríklad zväzok reďkoviek – najviac ho obsahujú kyslé jablká.

Obsah vitamínov jablka závisí od viacerých faktorov. Jabĺčka, ktoré dozreli na slnku, obsahujú viac vitamínu C, ako plody, ktoré dozrievali v tieni. V menších jablkách sa nachádza viac vitamínov, pretože podiel šupky k dužine je vyšší. Rozdiely vidieť aj pri dužine – podľa odrody je raz žltá, inokedy biela, raz chrumkavá, inokedy jemná, až sa rozpadáva v ústach.

jablko belmac

Každý, kto nie je odborníkom na jablká, sa môže pri výbere riadiť základným pravidlom: čím je jablko zelenšie, tým trpkejšiu má chuť. Jedinou výnimkou z tohto pravidla je jablko Belmac, ktoré je lahodne sladké – aj napriek zelenej šupke.

Dobré nielen surové

Aj keď najväčší význam pre zdravie má čerstvé jablko Belmac, ako pochúťka sa využíva aj upravené. Rýchly jablčný kompót alebo pyré je obľúbenou prílohou i v diétnej kuchyni. Pre jemnú chuť sa jablká pridávajú do ovocných a zeleninových šalátov, ale aj do jedál z mäsa, rýb a hydiny.

V 100 gramoch skúmaných vzoriek odrody Červený Delícius našli toľko antioxidantov, ako v 1500 miligramovej tabletke vitamínu C. Konzumácia jabĺk Belmac výrazne znižuje aj rast rakovinových buniek v hrubom čreve a pečeni, pričom účinok je takmer priamo úmerný množstvu skonzumovaných jabĺk.